Sanal sunucu sistemleri artık oldukça sık talep edilen, maliyeti düşürüp, verimliliği artıran sistemler olmasına karşın satın aldığınız sistemler başınızı ağrıtabilir. Bu sebeple UzakNET olarak tercih ettiğiniz sanal sistemlerin kalitesini anlayabilmeniz için bir kaç konuda bilgilendirme yapmak isteriz.
Sanal sunucu sistemlerinde temel özellikler nelerdir ?
1. Husus Sanallaştırma Yazılımı
Öncelikle belirtmek isteriz ki, her sanal sistem ve her sanallaştırma yazılımı aynı mantıkla çalışmazlar bu sebeple ilk ve en önemli husus sanallaştırma işletim sistemidir. Bu konuda lider firma Vmware firması olup aşağıda kısaca örnek iki firma hakkında bilgi verebiliriz.
Vmware nasıl işler: Vmware yazılımı, tüm sanallaştırma sistemindeki en popüler ve en verimli sistemi sunar. Bu yazılım en büyük avantajı sunucu kaynaklarını fiziksel olarak böler, bu sayede sunucu üzerinde açılmış olan her makina başlı başına bütünden bağımsız çalışır. Bağımsız bir işletim sistemi ve sistem kaynakları (ram , disk , işlemci , bios vb ) olan vps makinası başlı başına bir dedicated sunucu gibi hareket eder ve tüm komut/işlem yetkileri çalıştırma yeteneğine sahiptir.
OpenVZ nasıl işler: OpenVZ yazılımı, sanallaştırma sistemleindeki diğer popüler bir yazılımdır. Ancak OpenVZ tam olarak vmware gibi işlemler yapmaz. Bu sistemde sunucu kaynakları bir bütün olarak algılanır. Kullanıcıya ayrılan disk de dahil olmak üzere işletim sistemi vb. tüm işlemler ana diske bağlı çalışır bu sebeple ana diskte oluşabilecek herhangi bir hasar o sunucuda bulunan tüm sanallaştırılmış makinaların kapanmasına yada verilerinin kaybolmasına yol açabilir. Yine bu sistem üzerine kurulmuş olan sistemler tek bir işletim sistemi imajı üzerinden yürütüldüklerinden, tüm özel komut işlem yetkileri kısıtlıdır. Bu sebeple bu yazılımda aslında tam olarak bir sunucu sahibi olamazsınız, sadece limitlenmiş bir sunucu sahibi olabilirsiniz.
2. Husus Sizin için Tanımlanan Limitler
Sunucunuzun verimini etkileyen en önemli husus, sunucunuzun sizin için ayrılmış limitleridir. Vmware dahil tüm sanallaştırma yazılımları, ana sunucunun toplam limitlerini paylaştırırlar, ekstra bir ayarlama yapılmamış ise bütün kaynaklar paylaşımlıdır (shared). Firmamız sunucularından alınan tüm vps sistemler ayrı ayrı limitlere sahiptir. Bu sebeple ana sunucuda bulunan herhangi bir başka sunucunun aşırı kullanımı durumu sizi olumsuz etkilememektedir.
3. Husus Çalıştığınız Firmanızın Gerçekten Kendi Sunucularını Kullanıp, Kullanmadığıdır
Size sanallaştırılmış sistemler sağlayan firmalar, eğer kendi sunucularını kullanmıyor ve bir başka sunucu firmasının ürünlerini sadece size satıyor ise;
Bu durumda sizin için ortaya çıkabilecek bir kaç sorun mevcuttur.
- Genellikle yurtdışı datacenterlar üzerinden kiralanan sunucu sistemleri daha ucuz olur, ancak bu tür sistemlerde hem iletişim sorunu, ( dil sorunu ) zaman farkı sorunu (bulunulan saat dilimi ile alakalı), ilgisizlik sorunu veya yurtdışı çıkışlarından kaynaklı network bağlantı sorunları yaşayabilirsiniz.
- Sunucunuzu sağlayan kişi/firma, bir başkasına ait ürünü size sattığı için yönetim ve müdehalesi kısıtlı olacaktır. Bu sebeple size yüzeysel yardımcı olabilecek detaylı yardımcı olma imkanına sahip olmayacaktır. Peki bu sizi nasıl etkiler ? Bu soruya daha sonraki maddelerde açıklama getirilecektir.
- Sunucunuzu sağlayan kişi/firma ile herhangi bir olumsuzluk durumunda, hiç bir anlamda pazarlık(maddi veya teknik sorunlarda) yapamazsınız, çünkü o da bu hizmeti sağladığı firmaya bağımlıdır.
4. Husus Verileriniz Ne Kadar Güvenli
Kullanıcıların nerdeyse hiç dikkate almadıkları bu husus, daha sonraları çok büyük sorunlar oluşturmaktadır. Sunucu hizmeti veren bir çok firma teknik/mali sebeplerden dolayı kullanıcılarına sistemleşmiş otomasyon yedekleri sunamazlar. Bu durum ilgili sunucunun maliyetini düşüren bir sebep olsada, kullanıcıların dikkate alması gereken en önemli husus, sanallaştırılmış cihazlarda veri kaybı durumunun dönüşünün neredeyse imkansıza yakın olmasıdır. Bu ne anlama geliyor ?
Daha detaylı bilgi vermemiz gerekirse. Sanal sunucular fiziksel bir hardiskin üzerine kendi file sistemleriyle (vmfs - ntfs - zfs vb. ) bir sanal disk oluşturur. Yani fiziksel harddiskin içinde bir yer belirler ve bu makinanın fiziksel disk sınırları burasıdır der. Peki ama o hardiskte herhangi bir badksektör ( bozuk alan ) oluşursa veya harddisk elektriksel sorun yaşarsa veya işletim sisteminiz çökerse ne olur? Bu durumda otomasyonlaştırılmış yedekleme sisteminizin devreye girmesi gerekir. Aksi takdirde verileriniz tamamen kaybolacaktır. Üstelik sanallaştırılmış sistemlerde disk kurtarma faaliyetleri son derece zordur ve firmların %99'u bu iş gücü ve mali kayba müdahil olmak istememektedirler. Yani böyle bir durum olduğunda kullanıcıların %99'u kendi başlarına kalır ve genellikle veriler geri dönülmez şekilde kaybolur. Ancak UzakNET olarak biz tüm müşterilerimize ücretsiz haftalık backup hizmeti sunuyoruz, talebinize ve verilerinizin önemine göre opsiyonel olarak ücret farkıyla günlük backup da talep edebilmektesiniz. Peki sunucunuz ile ilgili ciddi sorun yaşadınız ve sunucunuz çöktü veya sunucunuza kurduğunuz bir yazılım üzerinden virüs bulaştı ama sisteminizi yeniden kurmak istemiyorsunuz , sistem nasıl işliyor ?
Bu durumda, konuyu bize bildirmenizin ardından derhal size yedekleme tarihleriniz bildiriliyor. ( Toplamda 4 backup point ) Siz hangi tarihli yedeğinize geri dönmek isterseniz, derhal o tarihli yedeğiniz sisteminize yükleniyor ve tüm makinanız 1-2 saat içersinde ( disk büyüklüğüne göre değişebilir ) belirttiğiniz tarihteki durumuyla anında aktif oluyor ve biz tüm bu işlemlerde ( yedekleme - yedek yükleme vb. ) kullanıcılarımızdan hiç bir ücret talep etmiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki Verileriniz sizin için, Siz de bizim için önemlisiniz.
5. Husus Güvenlik
Satın aldığınız sunucu sistemleri ne kadar güvenli ?
Aslında sormanız gereken en önemli sorulardan biri bu olmalıdır. Kullanıcıların yaptıkları en büyük hatalardan biri, fiyata göre endekslenip bu hususu göz ardı etmeleridir. Bu sebeple bir sunucu aldığınızda güvenlik ne sevideyse fiyatıda belli bir oranda etkiler. Sunucunuzun güvenliği anlamında endişe duymanız gereken 2 önemli bölümü vardır. İlki tabiki network güvenliğidir. Yani sunucunuz yada diğer sunuculara yapılan bir saldırı sizi nasıl etkiler. Bu konuda diğer firmaların adına cevap verebilme şansımız bulunmuyor ancak UzakNET olarak biz, tüm networkümüzün ( makina ayrımı yapmakdan ) korunması için oldukça üstün cihazlar kullanmaktayız. Bu cihazlar arasında networkü optimize eden ve bağzı güvenlik uygulamalarını gerçekleştiren CITRIX NETSCALLER cihazı, Botnet vb. türde saldırılara karşı HP tipping point cihazı ve bunun haricinde bağzı diğer saldırı türlerine karşı cisco firewall kullanmaktayız. Üstelik firmamızdan hizmet alan tüm sunucu/sanal sunucu müşterilerimize bu hizmetleri ücretsiz sunmaktayız. Diğer güvenlik unsuru, sanal sistem ana makinasında kullanılan işletim sistemidir. Daha önce belirttiğimiz gibi bu sistemlerin çalışmasında farklılık vardır. Bu farklılıkların en önemlisi bağzıları ayrı işletim sistemleri olarak size yetki verir bağzıları tek bir işletim sistemi üzerinden bütün sanal makinalara işlem yaptırır.
Bu durumda ne olur ?
Tek bir makinanın işletim sisteminin kullanılması durumunda herhangi bir sanal makina üzerinden yakalanan bir açıkla art niyetli kişiler ana işletim sistemini işleyemez duruma getirdiklerinde, tüm sanallaştırılmış sistemlerin çalışması durur. Ancak Vmware sistemi bağımsız makinalar ve kaynaklar oluşturduğu için, herhangi bir makinada oluşacak güvenlik açığı sadece o makinayı alakadar eder ve başkaları yüzünden siz etkilenmezsiniz. Bu sebeple biz UzakNET olarak Vmware kullanıyoruz.
6. Husus Teknik Yeterlilik ve Destek
Sanal sunucu sistemleri nihayetinde, bir fiziksel cihazdan çok bir hizmet ile alakalıdır. Bu hizmetin en önemli detaylarından biride kesintisizlik, ve sürekliliktir. Ancak yine kullanıcıların fiyat/performans endeksi yerine sadece fiyat endeksine bakmaları sonucunda oluşan nahoş durumlardan biride hizmet kalitesinin düşüklüğü sebebiyle kesintili ve verimsiz bir hizmet almaları durumudur. Özellikle satın aldığınız ürünün aslında hizmete ait bir ürün olduğunu düşünmeniz bu sebeple de duruma göre sürekli değişkenlik gösterdiğini bilmeniz gerekir. Çok sıkça karşılaşılan durumlardan örnek vermek gerekirse;
- Yedeklerin alındığı ancak ücret karşılığında yükelenebilindiği beyan edilen durumlar.
- Teknik Destek hizmetinin, kullanıcının sorumluluğunda olduğu ve destek hizmetinin ücrete tabi olduğunun beyan edildiği durumlar.
- Güvenlik hizmeti için ekstra cihaz ücreti talep edilen durumlar.
- Gizli ücretlendirmeler, bunların arasında sunucu kurulum ücreti yada sunucunuzun yeniden kurulum ücretleri de olabilmektedir.
Yine tüm bu hizmetler firmamız tarafından, kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Bu bilgilendirme, hususları dikkate alarak, kiralama yapacağınız hizmetin ne olduğunu, neden olduğunu ve nasıl sorunlarla karşılabileceğiniz konusunda kullanıcılarımızı bilgilendirme için hazırlanmıştır. Bu sebeple size sunulan hizmetin ne olduğunu yada nasıl olması gerektiğine karar vermek ve tercih etmek sizin en doğal hakkınızdır.